ILOT implementation

The Brief

To revitalise this 1990s mixed-use city centre destination in Liège, Belgium. The refurbishment programme was driven by a strategic repositioning exercise that aims to attract a new tenant mix, increase footfall and time and spend per visitor.

ILOT rebrandILOT rebrand

Creating a sense of place

The name ‘Ilot’ (Little Island) reflects its location in the middle of the city centre. Comprising four separate buildings across three busy pedestrian streets, there was little to unify the space and create a sense of community and belonging. A strategic review by the mall owners identified the need for a full repositioning exercise. This included a strategic review of the indoor and outdoor space to attract the right retail mix.

We helped to develop the new brand proposition, working with the locally created brand identity, to develop a suite of on-brand wayfinding, signage and environmental solutions.

ILOT implementation

Improving the customer journey

During the initial site appraisal we identified circulation as a key issue and located the hot spots. Our wayfinding solutions have improved circulation from the basement levels and car park and improved general people flow throughout.

The suite of modern and complementary signs have improved the overall customer experience, successfully linking the internal and external spaces and creating a sense of place.

ILOT implementation

The installation of gantry signs above the walkways and at the two main entrances ensures street presence, creates unity and helps ILOT to stand out from nearby competitor retail outlets.

ILOT design

With an eye on consistency, the wide variety of tenant projecting signs have been replaced with a single style, and illumination has been added.

Creating the right ambience

Skilful use of exterior lighting, using up and down lights on the building facades, has significantly improved the ambience. It has also helped to extend the shopping day and tighten security.

ILOT rebrandILOT rebrand

Environmental considerations and cost were carefully considered – for example, bins were repainted, rather than replaced.

The GLIMMA team is a valued design and implementation partner for our retail and entertainment centres. They understood the strategic changes needed to revitalise and appeal to a new target audience.

Most importantly, they have the knowledge, experience and skills to practically translate these changes into an engaging customer experience. Through the right choice of lighting, street furniture, way finding and brand signage, they have helped transform ILOT into a much more vibrant and safer visitor experience.

Jonathan Ratnage, Benson Elliot